Oslo – Beliggenhet og klima

Beliggenhet

Oslo er Norges hovedstad og et naturlig knutepunkt for både nasjonale og internasjonale reiser.

Byen ligger vakkert plassert innerst i Oslofjorden omkranset av skogkledde åser, og nettopp beliggenheten gir Oslo kvaliteter som man normalt ikke ville vente å finne i en hovedstad.

Marka og områdene med urørt natur som omkranser byen ligger bare 20 minutter fra sentrum. De representerer en kilde til rekreasjon som blir mye brukt av byens innbyggere, men også i økende grad av tilreisende, både sommer og vinter. I hvilken annen hovedstad kan du både stå på ski, padle kajakk, gjøre strandhugg på en øy eller gå på skøyter – alt innenfor byens grenser?

Oslo har en halv million innbyggere, et lavt tall sammenlignet med de fleste europeiske hovedsteder. Paradoksalt nok er den en av de største i utstrekning. Oslo dekker nemlig et område på hele 450 km2 – det meste skog og dyrkbar mark.

Oslo7

Klima

Faktisk er Oslos klima bedre enn hva vår nordlige breddegrad skulle tilsi. Dette skyldes Golfstrømmen, som bringer temperert vann fra Mexicogulfen, over Atlanteren og opp langs Norges kyst.

Den verdensberømte Holmenkollbakken og vinter-OL har fått mange til å mene at Oslo er vinterhovedstaden fremfor noen andre. Likevel er Oslo vel så mye en sommerby med alt det vi forbinder med sommerens aktiviteter og gleder. I sommermånedene kan temperaturen ofte nå høyder vi ellers finner i byer på langt sydligere breddegrader.

Et sydende liv på fjorden og i byens parker forteller om innbyggere som utnytter sommeren for alt den er verdt.

Temperaturer året gjennom

Vinter Nov-Mars: Gj.snitts temperaturer fra 0,7 til -4,3
Min. temperatur: -20,7
Maks. temperatur: 12,8

Vår April-Mai: Gj.snitts temperaturer fra 4,5 til 10,8
Min.temperatur: -5,4
Maks. temperatur: 24,4

Sommer Juni-Aug: Gj.snitts temperaturer fra 15,2 til 16,4
Min. temperatur: 4,7
Maks. temperatur: 28,9

Høst Sept-Okt: Gj.snitts temperaturer fra 6,3 til 10,8
Min. temperatur: -0,5
Maks. temperatur: 19,1

Kilde: Statistisk Sentralbyrå – normaltemperaturer