Kultur

Kunst

Byen er rikt utsmykket med skulpturer, men størst inntrykk gjør likevel Vigelandsparken – et resultat av Gustav Vigelands omfattende arbeid. Hele 212 av hans skulpturer finner du her, blant annet den berømte «Sinnataggen» og «Monolitten». Oslofolk er like flittige brukere av parken som de tusenvis av tilreisende som besøker anlegget, og om sommeren vrimler det av folk som soler seg, har piknik, spiller fotball, volleyball eller jogger.

Ellers har Oslo også flere andre internasjonalt kjente kunstnere; Bildene til Edvard Munch kan du oppleve i Munch-museet og i Nasjonalgalleriet. Det verdenberømte bildet «Skrik» henger i det sistnevnte. I Nasjonalgalleriet er også alle de øvrige av Norges fremste billedkunstnere fram til 1945 rikt representert. For kunst etter 1945 er Museet for Samtidskunst verdt et besøk. For øvrig har Oslo et vell av små og spennende gallerier både i og utenfor sentrum.

Oslos kunst og kultur er ikke bare representert i museer og parker. I Gamlebyen er det bevart flere hundre år gamle trehus som fremdeles er bebodd. Man kan vandre langs idylliske Akerselva og glede seg over arkitektoniske minner fra en svunnen tid, eller slentre på Akershus festning – et godt bevart slott og forsvarsanlegg fra middelalderen. Her er det panoramautsikt over store deler av byen og indre Oslofjord. Et steinkast unna ligger Kvadraturen som består av fredede og godt bevarte institusjonelle bygninger, mange av dem fra 1600- og 1700-tallet.

Oslo12

Arkitektur

Mye spennende skjer med Oslos arkitektur for tiden, og det er vel lenge siden arkitektur og byplanlegging har vært en så stor del av den offentlige debatt! Den nye Operaen i Bjørvika er under planlegging, Fjordbyen tar form og diskusjoner om Vestbanetomten og høyhus går sin gang. Nye arkitektfirmaer og arkitekter som for eksempel Sverre Fehn (Colosseum) eller Snøhetta, også kjent for det nye biblioteket i Alexandria, setter sitt preg på byen.

I Oslo finner du ellers stilarter fra middelalder til postmodernisme og vi har en rekke monumentale praktbygg av nasjonal betydning.

Akershus Slott og festning, et anlegg som har stått i over 700 år, er det mest fremtredende av disse byggene. Akershus Slott er også nær knyttet til Oslos og Norges historie samtidig som man fra det ytre festningsanlegget får en storslagen utsikt over Oslofjorden.

Karl Johans gate er Oslos hovedgate og Norges paradegate. Ved hver sin ende av denne gaten ligger Slottet og Oslo Sentralstasjon. På veien fra Slottet og nedover mot stasjonen, passerer man institusjoner som Universitetet, Nationaltheatret og Norges parlamentsbygning: Stortinget. Store arkitekter som H.D.F. Linstow og Christian Henrik Grosch har satt sin signatur på henholdsvis Slottet og de gamle Universitetetsbygningene i sentrum.

Aker Brygge er et godt eksempel på at arkitektene de senere år har stått friere i forhold til stilarter. Aker var tidligere skipsverft, men ble i 1980-årene restaurert og påbygget til et unikt bolig-, kjøpe- og restaurantsenter helt ved vannkanten. I sommermånedene er Aker Bygge, sammen med Karl Johans gate, Oslos mest populære uteområde.