Portrettfotografering i Oslo

Utendørs portrettfotografering er en stor utfordring for en fotograf. Alle som har prøvd å ta slike bilder, vet at de i praksis er veldig vanskelige å lage. Et godt portrettbilde ute i naturen består nemlig av mange elementer og «lag». Et portrettbilde krever at fotografen kan hente ut detaljer. For å lage et perfekt portrettbilde må man være spesielt oppmerksom på om alle elementene på bildet stemmer overens og om de utgjør en sammenhengende helhet. Ingenting kan distrahere hovedemnet på bildet, det vil si den fotograferte modellen.

Et grunnleggende egenskap til ethvert godt bilde er dets skarphet. Ikke sett kameraet i automatisk modus. Hvis fokuspunktet settes manuelt, får fotografen full kontroll og kan velge hva som er det skarpeste punktet på bildet.

Portettfoto - Anna Bober Oslo

Fokuspunktet skal alltid settes på øynene til den fotograferte personen, dette er en klassisk og alltid velprøvd metode for å stille inn passende parametere. Øynene skal være det viktigste punktet på bildet. De vakreste portrettbildene lages når kameraet har en bred blenderåpning. Den spektakulære bakgrunnen som er uklar, og som lages på den måten, kalles for «bokeh»-effekten. Denne effekten fanger uskarpheten av objekter som er utover dybden, takket være dette er personen mye mer fremhevet, til og med avskåret fra bakgrunnen.

Perfekt portrettbilder

Et perfekt portrettbilde bør lages i RAW-formatet som er digitale negativer. Takket være dette kan bilder enkelt behandles og forbedres på datamaskin. Du kan endre innstillinger for hvitbalanse og andre fotoparametere uten at det går utover kvaliteten på bildet. Ved å bruke JPEG-formatet går mesteparten av informasjonen tapt og bildet komprimeres.

Anna - portrettfotograf

All magien med et portrettbilde utendørs er at det tas i naturlig lys. Portrettbilder tas alltid best i skyggen. Sollyset er for skarpt, skaper skygger i ansiktet og det er vanskelig å sette hvitbalansen med det. Så det er verdt å velge en overskyet dag for å ta portrettbilder fordi den mørkere himmelen skaper en slags diffuser, dvs. et lag som sprer lyset. De beste bildene får man rundt daggry eller skumring, for da er lyset det mildeste. Hvis fotograferingen er i gang, og solen dukker plutselig opp på himmelen, må du gjøre alt for å holde lyset under kontroll. Til dette kan du bruke blits for å endre og kontrollere lyset ytterligere. I solvær skal solen skinne bakfra slik at du for eksempel kan få vakkert belyst hår. Når du er utendørs, kan du bruke store reflekterende elementer som lyser opp modellen. Husk imidlertid at lyset som reflekterer overflaten i en annen farge enn hvitt, skal påvirke hudens farger og skygge på bildet.